2011-09-29

5 utmaningar med twitter få pratar om

(Detta inlägg läses bäst till denna låt)


1) Twittrare med många följare har svårt att hålla isär privat och professionellt. För många har detta inneburit att de tar med sig sitt twitter-konto in i jobbet. Fördelen är förstås att du får många följare med dig som troligen har både glädje och nytta av de tweets du delar med dig av å yrkets vägnar. Men det skapar naturligtvis snart en hel del bekymmer – vad händer när du byter jobb? När är du privat och när är du företagets röst? Är du ditt eget varumärke är det naturligtvis inget problem, utan snarare en tillgång och väldigt vanligt hos de flesta riktigt aktiva twittrarna. Vore jag din arbetsgivare skulle jag inte acceptera att du blev ett med mitt varumärke eftersom du tar det med dig när du kliver ut genom dörren.
Utmärkt inlägg i frågan finns här av @ipillan
Pressombudsmannen Ola Sigvardsson i Medievärlden (utifrån pressetiskt pespektiv)


2) Vad är en följare värd? Frågan dyker ofta upp om du får chansen att tala sociala medier med en driven bolagsledning, men är i princip tabu på Twitter. Fast frågan är förstås relevant, alla investeringar ska ju bära sig. Men tyvärr i princip omöjlig att svara på. I dagsläget. Med mer erfarenhet över tid går det säkert att svara på den frågan också, men precis som vid telefonförsäljning (obs, inga jämförelser i övrigt...) måste man har gjort det ett tag för att få egna siffror att förlita sig på. Hundra samtal kanske ger en affär för ett bolag medan andra kan ringa tre samtal och ro hem en storaffär. Det finns för många parametrar, som bransch, hur skicklig man är med själva hantverket, den egna produkten, varumärkets bäring o s v. Jag tror du kan se samma utveckling på Twitter. Över tid.






3) Är Twitter "bara" en förlängning av kundtjänsten? Ja ofta kan det vara så, men den kan också vara mycket mer. Twitter kan vara ett bra redskap för kundtjänsten att hålla en dialog med kunder och fånga upp klagomål och synpunkter – finnas där kunden finns. Men Twitter kan ju också vara ett redskap för t ex en pressavdelning att lobba in nyheter mot journalister eller en VD som aktivt vill nätverka med branschen o s v, o s  v. Twitter är vad du gör av den.


4) Det går inte genom en utredning/policy/riktlinjer avgöra om du ska kliva in på Twitter. Ett hårt påstående som många säkert invänder mot, men jag tror i det här fallet på tesen "It’s okay to fail as long as you do it quickly" (hämtad från Fast Companys intressanta "Move Over Social Media; Here Comes Social Business"). Det bästa sättet att veta om du ska använda Twitter i din profession är troligen att prova, det är för komplext att utreda och resultatet kommer troligen inte att göra dig så mycket klokare. Försök sälja in det argumentet till en redan från början skeptisk företagsledning...






5) Det är mycket trevligare att följa en människa än ett bolag/organisation. Twitter är i hela sitt väsen byggt på personlighet. Ditt bolag ska givetvis ha en "personlighet" (se mitt eget inlägg om trovärdighet, tonalitet och transparens) och det finns vägar att minimera känslan av opersonligt, t ex skriva ut sitt namn i tweeten m m, men faktum kommer alltid att kvarstå: det är trevligare att prata med en person än en logga. Jag tror man helt enkelt att man bara måste vara medveten om och förhålla sig till det faktumet.


Ja, jag kan som vanligt ha helt fel, men jag tror att ju fler av oss som vågar prata om dessa utmaningar med Twitter – istället för att stoppa huvudet i TweetDeck och tycka att alla andra utanför Twitter är okunniga och oupplysta – desto bättre är det. 


/ @jmjobring

2011-09-27

Ökad exponeringstid för annonser i nya Facebook

(Detta blogginlägg läses absolut bäst till denna fina sång)


Ja, oavsett hur stor "Hatstorm mot nya Facebook" som kvällstidningarna kan piska upp kommer vi att tvingas leva med förändringarna i Facebook som släpptes vid utvecklingskonferensen F8 i september. En av de största nyheterna är att du själv kan bygga din egen "Timeline". Du kan själv välja toppbild, vad som ska visas för vem, du kan scrolla bakåt i tiden och till exempel se vad du gjorde sommaren 2007, du kan se vad du lyssnade på för musik, vilka bilder du la in o s v. Jag tror att även de som idag "hatstormar" mot timeline kommer att tycka det är ganska kul att surfa runt där en stund och se vad man gjorde förr. 


Vid pilen till höger i min timeline finns annonserna du som
småföretagare själv kan lägga in.


Och just det faktum att det nu finns en anledning att vara inne på sin "hemsida på Facebook" är faktiskt något som gynnar de små annonsörerna på Facebook. För det är bland annat där som de annonser som du själv kan köpa på Facebook syns. Alla vill givetvis finnas i "News feed", men den har Facebook smart nog gjort exklusiv som annonsplats för de större annonsköparna. Och tidigare tyckte jag att de annonser man som företagare själv kunde lägga in försvann till obskyra sidor man inte gärna tillbringade tid på. Men med Timeline blir det ju faktiskt lite skillnad. Här kommer vi nog att hänga en del, tror jag. Dessutom står annonserna stilla när jag själv scrollar nedåt, vilket ökar synligheten ytterligare. 


Och som ett brev på posten lär det komma nya annonsmöjligheter och, kanske viktigast, nya möjligheter för företag att exponera sig via egna sidor/pages. Tänk en snygg "timeline" för företag där man kan dela sin historia, erbjudanden, bilder och låtlistor med mera, med mera...


/ @jmjobring

2011-09-21

Advertorials är bara digitala skräpbilagor, eller?

(Detta inlägg läses med fördel med denna låt i lurarna)


Läser i Resume att DN.se också ska börja med s k advertorials – en form av redaktionellt förklädda annonser. Klickar du på dem hamnar du på en minisajt där företaget kan exponera sig i en redaktionell miljö de själva har kontroll över, se exemplet från Aftonbladet nedan. Poängen är att annonsören ska kunna tillföra ett mervärde för kunden och bjuda på ett nyttigt innehåll som inte känns "reklamigt", t ex är domänadressen fortfarande aftonbladet.se. Och det finns förstås en baktanke med att advertorialsen är förvirrande lika nyhetssajtens redaktionella puffar. Själva ordet avslöjar ju också denna baktanke - en korsning mellan annons och redaktionellt innehåll. 


Skräp är skräp om än förklätt till en bilaga
Ska man jämföra med något vi känner bättre igen är det kanske närmast temabilagor där man som annonsör köper både en annonsplats och ett redaktionellt utrymme. Läsvärdet i dessa bilagor brukar också bli därefter, snäppet mer än skräp. Som annonsör får man alltid en dålig smak i munnen när man ser resultatet. Det blir liksom varken hacket eller malet. Det är varken annonser eller redaktionellt material, det är bara trist. 


Och nu har skräpbilagorna blivit digitala. Snart har du en hurtig säljare i örat som förklarar det geniala med att "synas på aftonbladet.se eller dn.se med ditt eget material. Tänk med potentiella läsare/köpare du kan möta där! Och vi fixar allt; idéerna, bilderna och texterna, du behöver i princip bara skicka loggan och godkänna materialet när det är klart. Bråttom är det också, för just idag har vi ett special offer you can't refuse!"


Mediehusen är de stora förlorarna
Jo, visst, för vissa annonsörer kan det säkert fungera, men jag tror att vi alla förlorar på en utveckling där vi försöker lura på människor saker. Och jag tror framförallt att det är de stora mediehusen själva som förlorar på att sammanblandas med annonsörerna. Vad ska vi tro på om notiserna på dn.se är annonser?


Jag är naiv nog att tro att vi som konsumenter tycker bättre om ett ärligt varumärke än ett som lurar in oss på en minisajt full med illa dold reklam. Jag är också naiv nog att tro att vi i reklambranschen kan skapa så bra reklam så att den i sig själv kan skapa värden som tillför mottagaren något, utan att hymla med vem avsändaren är. Men, jag kan som vanligt ha helt fel


/ @jmjobring

 Ser du vad
som är annnonser?

Och här är landningsajten du hamnar på
 om du klickar på annonsen med fotbollen ovan.
Unibet skriver om derbyt mellan AIK och Djurgården
i någon slags "redaktionell anda", och
du är fortfarande kvar på aftonbladet.se.







































2011-09-04

Det är dags för B2B i sociala medier

(Detta blogginlägg läses med fördel till denna sköna låt på Spotify)

"Vi säljer först och främst till andra företag, då behöver vi ju knappast finnas i de sociala medierna bland kidsen..." Känner du igen det? Företagsledare och säljchefer i så kallade "business to business"-företag (alltså företag som företrädesvis säljer till andra företag) har väldigt ofta denna attityd i bagaget när man försöker prata om de nya mediernas betydelse. En farlig attityd, tror jag. Framtiden är närmare än vad de flesta tror. Två högst verkliga förhållanden pekar i varje fall i den riktningen:


1) Redan nu möter vi unga vuxna som har levt med "sociala medier" i fyra-fem år, det är en evighet om jag t ex är 22 år. Och är jag 22 år är jag troligen snart färdigutbildad och på god väg att bli en beslutsfattare. Var tror du att dessa inhämtar den mesta av sin information idag? Var tror du att de kommer att snappa sin information i morgon när de sitter på inköparstolen eller som VD i uppstickarbolaget? Har du byggt en relation i de sociala medierna har du inte bara koll på eventuella negativa omdömen som kan florera där ute, du finns helt enkelt på plats den dag frågan ställs.

2) Oavsett om du hyr ut lyftkranar eller säljer kontorsmöbler bygger du ett varumärke. Givetvis. Morgondagens entreprenör eller inköpare är som sagt dagens 22-åring. När hon ska möblera sitt kontor eller hyra en kran till nästa bygge söker hon troligen på webben efter dig och dina konkurrenter, men undermedvetet söker hon även i sitt minne. Om ditt varumärke då ger någon positiv signal till hennes hjärna har du givetvis en stor konkurrensfördel. Hon känner igen dig. Hon kanske minns att du bjussade på någon skön tävling på Facebook eller svarade på någon fråga hon ställde i twittervärlden under utbildningen.

De varumärken som på ett positivt och smart sätt möter dessa unga vuxna i de sociala medierna tror jag därför har en given konkurrensfördel gentemot de som fortfarande blundar och hoppas att tiden ska gå baklänges.

Alldeles oaktat vad du säljer idag möter du morgondagens kund i de sociala medierna just nu. Har du råd att inte investera i den kunskap som morgondagens köpare kräver? Jag tror inte det.

/@jmjobring

Genvägen talar för sociala medier

(Denna bloggpost läses lämpligast till denna fina melodi)

Människan är lat. Kan vi ta en genväg sneddar vi gärna över gräsmattan för att tjäna några meter. Slipper jag slå upp telefonnumret och ringa någon trött kundtjänst ställer jag hellre min fråga direkt när jag är inne på Facebook med lite tid över. Står jag på perrongen och vill veta om tåget är försenat är det troligen enklare att twittra med @SJ_AB än att försöka leta upp en konduktör.

Genvägen talar alltid för sociala medier. Frågan är om du vill och kan ge dina kunder den servicen. Det är naturligtvis inte självklart, men många har troligen en hel del att tjäna på närvaron. Tror jag.

/@jmjobring